Nyhedslisten

Nyheder / Det sker

14-10-2019

Smuk kunst fra den vestjyske vejgrøft

Jurist fra Hee i Vestjylland skaber smukke kranse og billeder ved at bruge den lokale natur. Nu er hun aktuel med en udstilling på Danmarks Internationale Efterskole og Vedersø Idrætsefterskole.

Når det myldrer frem med alskens blomster og planter i grøftekanten, så kribler det i fingrene på 41-årige Malene Spangberg Fogh fra Hee i Vestjylland. Hun begyndte i 2017 at kreere dørkranse af naturen fra det lokale område. I dag sælger hun både sine dørkranse og smukke plakater med billeder af kransene fra særligt smukke vinkler.

Naturens gang

Vejkantens grus knaser under barnevognens hjul. Malene Spangberg Fogh spejder i grøftekanten efter både inspiration og materialer til hendes kranse, mens hun går tur med hendes to yngste børn Sebastian på et og Sylvester på knap tre:

”Efterhånden som årstiderne skifter, så kommer der jo nye ting i vejkanten, på markerne og i trækronerne, som kan bruges til kranse. Nogle år går man måske lidt med skyklapper overfor nogle materialer, men så får øjnene op på et tidspunkt,” forklarer Malene med tydelig begejstring i stemmen.

Det er da også i den grad naturens former og farver, der er med til at inspirere Malene, når hun laver sine kranse: ”Jeg ser et eller andet i grøftekanten og tænker: ’Hold op, hvor har den en flot puffet overflade!’ Så er det det, der får lov at bestemme, hvad der ellers skal på kransen.”

Malene er bosat i Hee med sin mand, automekanikeren Lars. Selv er hun jurist, men går i øjeblikket hjemme med de to unge sønner. Det har givet hende muligheden for at udforske sin mere kreative side. Hun har altid været opfindsom, men det var nærmest en tilfældighed, at det netop blev dørkranse.

Tilfældighedernes spil

En fredag i 2017 var Malene og hendes mand på vej til København for at besøge et familiemedlem.

”Det var lidt tilfældighedernes spil, at jeg begyndte at lave kranse. Jeg stod det rigtige sted på det rigtige tidspunkt - ved den her dejlige grøftekant. Jeg stod som en nøgen kvinde, der lærer at spinde. Jeg manglede en værtsgave, og der var ikke de helt store penge at rutte med, så jeg tænkte: ’Kan jeg gøre et eller andet selv?’ Så kigger jeg sådan lidt tilfældigt ud i grøftekanten og tænker: ’Jeg kan da binde en krans.’”

Det blev startskuddet til Malenes kransemageri. I starten var det primært familiemedlemmer, der var interesserede, men i dag har hun en trofast lille kundekreds: ”Den første krans jeg solgte til andre end familien var til en kvinde fra Ringkøbing, der skrev på Facebook. Jeg var simpelthen så super stolt, jeg dansede rundt.”

Siden hun startede, har den 41-årige kransemager lært mangt og meget om materialer og håndværk. Hun er helt igennem selvlært i kransekunsten, for kursus vil hun helst ikke på: ”Jeg er bange for at miste kreativiteten, hvis jeg begynder at lære for meget om, hvordan jeg ’burde’ gøre. Jeg vil ikke miste mit eget lidt unikke syn på kransene.”

Det har da også været en læringsproces, og nogle gange skal der fejl til for at lære. Som nu den gang med kastanjerne:

”Jeg lavede en fantastisk flot krans med en masse kastanjer. Men kastanjer er jo faktisk meget glatte og fedtede i overfladen, så næsten alle kastanjerne røg af. Jeg fandt så ud af, at man kan give den ene side af kastanjen en lille tur med sandpapir, så skaber man den friktion, der mangler.”

Lokalt samarbejde

Da Malene skulle lave sin første udstilling med kranse på rådhuset, havde hun svært ved at se, hvordan hun skulle få fyldt så meget plads ud med sine kranse. Det var her, hun kom i tanke om lave plakater ud af de mange billeder, hun i forvejen tog af sine kranse. Et udvalg af Malenes plakater er i øjeblikket udstillet på de to vestjyske efterskoler i Vedersø: The International- Danmarks Internationale Efterskole og Vedersø Idrætsefterskole. Alex Mason, der er daglig leder på The International, fortæller om samarbejdet:

”Hendes kunst bringer på sin egen unikke måde den vidunderlige lokale natur, der omgiver vores skole, inden for og giver ekstra farve i hverdagen. Vi håber at kunne blive ved med at samarbejde med lokale kunstnere på den her måde for det giver både noget til skolen, kunsterne og selvfølgelig vores elever.”

Eleverne på The International får da heller ikke kun glæde af Malenes kunst på væggene. I december kommer hun selv på visit og vil hjælpe eleverne med at kreere deres egne julekranse – selvfølgelig med materialer de selv har fundet i den lokale natur.

De fire årstider

Det er måske meget naturligt, at eleverne på The International skal lave julekranse, for det er netop julen, man ofte forbinder dørkranse med i Danmark. Men for juristen, der blev kransekunstner, er dørkranse passende til alle årstider – og begivenheder. Det er endda lykkedes hende at lave kranse, der forestiller barnevogne, juletræer og påskeæg. De fire årstider byder fra naturens favn på mange forskelligartede materialer, og det er netop det, der begejstrer Malene. Majs og æbler om efteråret. Gran og kogler til vinter. Smukke blomster og korn til forår og sommer. Og selvfølgelig den berømte vestjyske lyng.

”Nogle kranse holdere selvfølgelig længere end andre, men det er også fedt at kransen udvikler sig. At de grønne kogler langsomt bliver brune, og at bærrene rynker lidt. Det viser jo netop naturens gang, og at der er blevet brugt materialer, der er taget direkte fra den vestjyske natur.”

Og når kransene forgår, så er man sikker på, at de smukke plakater af dem stadig består i skarpe farver og former.

 


Del på facebook